Cel projektu
Cel projektu
Głównym celem realizowanego projektu jest opracowanie innowacyjnego sposobu konwersji mieszaniny różnych odpadów z przemysłu spożywczego do alkoholi cukrowych takich jak sorbitol czy ksylitol. Produkty te mogą stanowić tzw. związki platformowe pozwalające na pozyskiwanie produktów wartościowych dla różnych gałęzi przemysłu m.in. spożywczego, farmaceutycznego czy paliwowego, gdzie mogą być wykorzystywane w formie bezpośredniej jak również pośredniej.
Jedną z innowacji wyróżniających opracowywane rozwiązanie jest również określenie najkorzystniejszej ścieżki dla zrównoważenia materiałowo-energetycznego głównej linii technologicznej oraz ocena możliwości całkowitego działania na zasadach obiegu zamkniętego.
Realizacja projektu jest oparta na dopasowaniu najkorzystniejszych warunków kolejnych etapów technologii poprzez kaskadowe testowanie procesów chemicznych i termochemicznych.
Główne etapy realizacji
Główna linia technologiczna
Linia produktowa składająca się z procesu pozyskiwania cukrów prostych z materiałów odpadowych generowanych przez przemysł spożywczy oraz kolejno ich redukcji do odpowiednich polioli.
Linia produktów ubocznych:
Linia utylizacji pozostałości powstających z linii produktowej w ramach podejścia obiegu zamkniętego i tzw. zero waste approach. Składa się ona z procesu termochemicznego upłynniania pozostałości z linii głównej, a kolejno uszlachetnieniu uzyskiwanych grup bioproduktów – szczególnie dla zapewnienia wodoru oraz ciepła do procesów występujących w linii produktowej. Podrzędnym celem jest otrzymanie frakcji mogących stanowić tzw. biokomponenty zaawansowane.
Założone cechy rozwiązania:
Według założeń realizacja planowanych działań badawczych pozwoli na opracowanie nowej technologii odznaczającej się następującymi cechami:
- Wydajna i innowacyjna produkcja alkoholi cukrowych z surowców alternatywnych i odpadowych
- Elastyczność surowcowa technologii
- Zrównoważenie surowcowo-energetyczne rozwiązania
- Możliwość zagospodarowania odpadów generowanych przez przemysł spożywczy (zarówno mokrych jak i suchych)